wtorek, 21 maja 2013

Kurczak z pastą curry i mleczkiem kokosowym

Obiecany jakiś czas temu przepis na naszego ulubionego kurczaka. Inspiracja zaczerpnięta z kulinarnego bloga Kuchennie i nie tylko. Serdecznie polecam!

Składniki dla dwóch osób:

  • pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • cukier trzcinowy dla smaku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy wg uznania. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka oraz pokrojoną w paski paprykę. Smażymy aż mięso ładnie się zarumieni. Dodajemy pastę curry. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym. 

My serwujemy to pyszne danie zawsze w towarzystwie chińskiej mieszanki warzyw. Gdy jesteśmy bardzo głodni i chcemy przygotować prawdziwą ucztę dodajemy jeszcze makaron chiński. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz