Składniki:
- 1 opakowanie pomidorowej passaty
- 4 kromki czerstwej bułki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- ser Grana Padano
- szynka parmeńska
Do naczynia włóż kawałki bułki, zalej passatą i odstaw na chwilę, by zupełnie zmiękły. Dodaj posiekany czosnek, a także ocet i oliwę. Zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej odpowiednią ilość wody. Wstaw do lodówki. Przed podaniem wierzch zupy udekoruj kawałkami sera Grana Padano oraz szynką parmeńską. Skrop oliwą. Dodałam jeszcze grzanki śródziemnomorskie z pomidorami i oregano. Smacznego!
brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Magda :)