Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 kg marchwi
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- tabliczka białej czekolady
- masło do posmarowania formy
Masa:
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 200 g tłustego twarożku śmietankowego
- 1/2 aromatu waniliowego
Wymieszaj w misce suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól oraz cynamon). Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do suchych składników dodaj olej i wymieszaj. Ucieraj mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Białą czekoladę drobno rozdrobnij i dodaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj starte marchewki. Ciasto dokładnie wymieszaj i przełóż do formy posmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym nagrzanym do 170C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę. Stop masło i odstaw aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania powoli wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na cieście.
Ciasto można udekorować w dowolny sposób. Ja za pierwszym razem użyłam posypki dekoracyjnej o smaku owocowym. Pysznie także smakuje z orzechami laskowymi, to mój drugi pomysł na dodatek do tego ciasta. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz